Overige landen
Ekeren: Sint Lambertuskerk
In Ekeren staat een grote Sint Lambertuskerk. Er bevinden zich diverse metseltekens aan het bouwwerk.
Ekeren werd waarschijnlijk al aan het eind van de 7e eeuw door de heilige Lambertus van Maastricht gekerstend. Tot het einde van de 13e eeuw maakte Ekeren deel uit van het bisdom Luik in de dekenij van Hilvarenbeek.
De oude heerlijkheid Ekeren was één der grootste van het hertogdom Brabant. De oudste vermelding van Ekeren dateert van het jaar 1155. Op het einde van de 15e eeuw was Ekeren verdeeld onder drie heren. In het begin van de 16e eeuw trad daar verandering in. De samenvoeging van het ganse grondgebied werd door aankoop een voldongen feit.
Het kerkgebouw, met de toch wel indrukwekkende grijze zandstenen toren van 69 meter hoog, en met de slanke torenspits (1911), kende een bewogen geschiedenis. Men vermoedt dat de kerktoren dateert uit de tiende eeuw (lijkt me te vroeg, tenzij men bedoeld dat er een voorloper was).
Brand (onder meer in 1492) en blikseminslag (onder meer in 1683) vernielden de kerk. Het 'dorp' kon de toen aangerichte schade moeizaam herstellen.
In de vijftiende eeuw zei men over de kerk dat ze 'een mooi kostelijk werk' was. In de beroerde zestiende eeuw -
Van het bakstenen gotische kerkgebouw dagtekent het koor uit de vijftiende eeuw. Het schip werd vermoedelijk in de zestiende of zeventiende eeuw opgetrokken en later verbouwd.
De muurtekens zijn grotendeels ornamenteel van aard. Zie rechtsboven en onder. Maar er is meer.
Mogelijk zien we hier toch een drietal afweerkruisen.
Het kruisteken op de foto hier rechtsboven laat zien dat het soms wel heel lastig was om een mooie figuur te maken. Het metselverband moet dan wel netjes oplopen. Er is hier een poging gedaan om het calvariekruis te laten samenvallen met een ruitfiguur.
____________________________________________________________________________
Schoten: Sint-
Schoten is ontstaan in 420 jaar n.C. en het is dus ouder dan de stad Antwerpen(650 n.C.).
De Franken noemden het toen "Scota" en later "Scote". Sinds het begin van de 6de eeuw behoorde het "vrije Schoten" (een groot gedeelte van Merksem en st Job-
In 1138 werd het ingepalmd door Amerik, Heer van Breda en "Schoten". Van dan af kon Schoten ook het wapenschild van Breda gebruiken, drie zilveren st Andrieskruisen op een rood veld met bovenop een gravenkroon .
Zijn zonen erfden Schoten en werd het opgedeeld in een geestelijk en een wereldlijke heerlijkheid.
De Sint-
De kerk stamt oorspronkelijk uit de 12e eeuw. Eind 16e eeuw werd zij vrijwel geheel vernield en tussen 1611 en 1618 herbouwd in laatgotische stijl. Door de bouw van twee zijbeuken in 1850-
Het is moeilijk te zeggen of dit een bewust teken is of dat dit het een gevolg is van reparatiewerkzaamheden.
We zien aan de spits van dit gotische venster (rechts van het venster van bovenstaande foto) iets wat lijkt op een soort molentje: een maalkruis op een staak.
Het heeft wel de plek gemeen met het ruitteken, maar lijkt er in uitvoering totaal niet op.
Spits met ruitteken
Calvariekruis combi met ruit
Diverse maaltekens aan elkaar gekoppeld
Ornamentale muurtekens
Kerk met grijze zandsteen toren
Sint Lambertuskerk
Drietal afweerkruisen?
Diverse maaltekens als ornament
Tweetal ornamenteen
Sint-
Boven het raam een ruitteken en daarboven wat vage muurtekens.
Onbekend teken