Overige landen
Kasterlee-
De kerk is gewijd aan Sint Margaretha.
Margaretha van Antiochië (Sint-
Sint-
Op de toren is met enige moeite een hart te ontdekken, precies boven de klok.
Een hart boven de klok
Sinte Margaritakerk
Levensverhaal van Sint Margriet
Volgens die overlevering is zij geboren in Antiochië, de hoofdstad van Pisidië in de derde eeuw als dochter van de heidense tempelpriester Aedesius. De streek in West-
Margaretha leefde op het land als herderin. Toen de stadsprefect Olybrius haar een huwelijksaanzoek deed, op voorwaarde dat ze haar geloof zou afzweren, weigerde ze. Daarop werd ze gevangen gezet en gemarteld.
Dan volgen een aantal wonderbaarlijke gebeurtenissen. De bekendste is dat satan haar verorberde in de gedaante van een draak. Margaretha ontsnapte levend uit de buik van de draak. Uiteindelijk werd ze ter dood gebracht.
Kasterlee-
De Onze-
Volgens 19de-
De kapel werd in 1977 beschermd als monument.
Kapel van OLV v.d. Bijstand
Kapel van OLV v.d. Bijstand: Anno 1664
Hoe beschrijft monumentenzorg dit pand?
Traveeën geritmeerd door steunberen met X-
Linksboven: een klein wit Latijns kruisje boven een rond venster.
Rechtsboven: het jaartal in de voorgevel.
Op de foto’s boven een paar onduidelijke tekens.
Links: een calvariekruis en rechts een kleine ruit, half doorsneden door een later ingebracht venster. Dan links en rechts van de ruit wordt het onduidelijk. Als links een I en rechts een S is, kan het slaan op Iesus Salvator. Maar de I is niet zonneklaar een I.
Rechts: een Latijns kruis hoort ook tot de mogelijkheden.
____________________________________________________________________________
Dessel: Sint Niklaaskerk
De oudste delen van de Sint Niklaaskerk van Dessel, het koor en de buitenmuren, dateren van 1480. Maar de oudste sporen van een gebedshuis dateren al van 1224.
In dat jaar wordt Mattheus van der Haegen als kapelaan-
In 1863-
In 1944 werd de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.
In de middeleeuwen vormden de dorpen Mol Balen en Dessel één voogdij, die eigendom was van het benedictijnenklooster van Corbie, een stadje niet ver van Amiens in Picardië. Omwille van de verre afstand tussen de abdij en haar goederen in de Kempen werden Mol, Balen en Dessel in de naam van de abdij bestuurd door een voogd, vandaar de benaming voogdij.
In de Schepenbank, het belangrijkste rechterlijk en bestuurlijk orgaan van de voogdij, hadden de inwoners van Dessel slechts één vertegenwoordiger. De plaatselijke voogden en de hertog van Brabant ondermijnden echter al vlug de invloed en de macht van Corbie.
Dit metselteken in Dessel is toch weer bijzonder. Het vormt de combinatie van de vuurslag en het maalkruis afweerteken. In die zin is het zonneklaar een afweerteken tegen blikseminslag.
Sint Niklaaskerk van Dessel
Combi vuurslag en maalkruis
In 1559 besluit de abdij de voogdij Mol, Balen, Dessel te verkopen. Vanaf dan wordt zij bestuurd door Heren. De eerste in de rij was Godfried van Bocholt. Het wapenschild van Alexander-