Nederland

België

Frankrijk

Overige landen

Startpagina

Inleiding

België west-vlaanderen 2.1.1

Muurtekens in Europa

De muurtekens van Belgie en Frankrijk zijn vooral te vinden in de graafschappen van Atrecht, Vlaanderen en in de Thiérache, destijds zuidelijk Henegouwen (later Picardië), en verder verspreid in Normandië.

Maar sinds we er meer op gespitst zijn komen we ze door heel België tegen, zolang er in de late middeleeuwen maar niet te veel in natuursteen is gebouwd.

Verder zijn er nog te vinden in het zuidelijke deel van Nederland, onder de grote rivieren, het westen van Duitsland Nederrijn-Westfalen, Nedersaksen en Sleeswijk Holstein) en in het voormalige Oost-Pruisen.

Ook tref je ze aan in Groot Brittannië.

Maar nu eerst aandacht voor België.

Rumbeke: Het Kasteel van Rumbeke

Rumbeke (onder de rook van Roeselare in West Vlaanderen) is vooral bekend vanwege van het Kasteel van Rumbeke. Dit kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd. Het is een van de oudste kastelen in België en dateert uit de vroege Renaissance. Het kasteel werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen. De peerspits werd later toegevoegd.

Op de buitenmuren zijn nog tal van metseltekens te vinden.

De Zuidelijke Nederlanden rond 1530

Foto rechts boven: onder het maalkruis is hier een vuurslag-teken te vinden dat mogelijk een band aangeeft met de hertogen van Bourgondië.

De combinatie van maalkruis en vuurslag kan wijzen op een teken dat blikseminslag moet weren.

Kasteel Rumbeke

Maalkruis en vuurslag

Vuurslag en 'sleutel'-kruis

Vuurslag

‘Sleutel'-kruis


De Zuidelijke Nederlanden rond 1600


west-vlaanderen 2.1.1 Inleiding 2.1.0 België

België