Nederland

België

Frankrijk

Overige landen

Startpagina

Inleiding

limburg 2.6-7 hinault 2.7-1 brabant walonne 2.8-1 limburg 2.6-8 limburg 2.6-7

Sint Huibrechts-Lille: Sint Monulphus en Gondulphuskerk

Het kapittel van Sint Servaas te Maastricht had bezittingen in Lille en omgeving. Mogelijk kwam dit bezit voort uit schenkingen van de Heilige Hubertus,.

Hier staat een kerk gewijd aan Sint-Monulphus en Gondulphus, genoemd naar de patroonheiligen Monulphus en Gondulphus. De oude kerk is een paar maal herbouwd. De voorlaatste keer was 1850. Maar daar was men erg ontevreden over. Een halve eeuw later is het schip opnieuw aangepakt.

Het is nu een neogotische kerk uit 1912, nog steeds voorzien van een gotische toren uit de 16e eeuw. Op deze toren treffen we de metseltekens aan.

Sint-Monulphus en Gondulphuskerk


Monulfus?

Gondulfus?

Tekens die vermoedelijk niet afgemaakt zijn

 Een calvariekruis

Kennelijk had men er meerdere laten maken, die een plekje moesten krijgen

Natuurstenen wijdingskruisje

calvariekruis

Monulfus en Gondulfus waren bisschoppen in Maastricht in de 6e eeuw. Er bestaan veel legenden over het tweetal. Hun relieken liggen in een Romeinse sarcofaag in de St. Servaas te Maastricht. Ze blonken kennelijk uit in deugdzaamheid, waardoor ze na hun dood wonderen bleven verrichten en er een grote verering ontstond. Op diverse plaatsen zijn kerken naar hen vernoemd.

Op de foto’s rechtsboven en onder de ingemetselde kopjes van de patroonheiligen welke naderhand zijn ingemetseld in de steunberen

Ingemetselde kopjes van de patroonheiligen

België