Winnezeele: Saint-Martinkerk
De kerk is gewijd aan St. Martin. Of de vermelding van de bouw in de XVIIe eeuw op een wiki-site klopt, is nog de vraag. Mogelijk wijzen de tekens op een (halve?) eeuw eerder.
Opzij van het raam een ruit en een hart in rode baksteen.
De tekens op het koor, op de dichtgemetselde ramen, zullen van iets latere datum zijn, vermoedelijk XVIIe eeuws. Zie foto's hieronder.
Misschien zouden zulke vieze muren geen foto waard horen te zijn, maar hier gaan toch metseltekens schuil onder de viezigheid. Het zou wel aanbeveling verdienen als de muren een keer een schoonmaak-behandeling krijgen.
Ruit en hart op de kerkmuur
Tekens in gemetseld venster
Tekens in gemetseld venster
Zeer ongewoon is het aanbrengen van de kelk bovenin. Daaronder zijn vaag een ruit en maalkruis te onderscheiden. Dit is op zich wel een aanwijzing dat we in meer metseltekens de afbeelding van een kelk mogen zien.
____________________________________________________________________________
Wormhout: Saint-Martinkerk
De kerk van Wormhout is gewijd aan Saint-Martin. De plaatsnaam wordt al genoemd in de VIIe eeuw, als St Winoc een klooster sticht aan de oevers van de Peene Becque.
De kapel wordt diverse keren verwoest en weer opgebouwd.
Duidelijk begin van de huidige kerk kan ik niet vinden, maar in de jaren 1547 tot 1616 werd een groots restauratiewerk ondernomen. De toren werd voltooid in 1689. De torenspits ging verloren in 1793 tijdens de slag om Hondschoote.
Op de foto rechtsboven zien we vaag een ornamenteel ruitjespatroon.
De kleine bewaarde stukken ornamenteel ruitjespatroon op de muren die we hier aantreffen, wijzen erop dat de kerk ooit een uiterlijk had a la de kerk van Esquelbecq. Zie foto's hieronder.
Ornamenteel metselwerk op de torenmuur
Maalkruis met blokjes als eindversiering